MALVASIA BIANCA DI CANDIA

MALVASIA BIANCA DI CANDIA

Della famiglia dei Malvasia, è originaria dell’isola di Creta, un tempo chiamata Candia. Detta anche Malvasia Rossa, non per il colore della buccia ma per la tonalità rossastra che assume il germoglio appena sviluppato. Di tutte le tipologie di Malvasia è quella più coltivata in Italia, presente soprattutto nel Lazio (dove entra nella composizione di un numero elevato di Doc) e in minor misura in Emilia Romagna, Liguria, Toscana nonché nel territorio della denominazione campana Guardia Sanframondi.

 

A part of the Malvasia families, this vine is originally from the island of Crete, once known as Candia. This variety is also known as Red Malvasia, not for the color of its skin but for the redish hues that the sprout takes on when it is newly developed. This is the most cultivated of all Malvasia varieties grown in Italy, present mostly in Lazio (where it is used in a great number of DOCs) and also, to a lesser degree, in Emilia Romagna, Liguria, and Tuscany, but also in the Campania region’s area known as Guardia Sanframondi.

 

Vini a base malvasia bianca di Candia 

– L’Olivella, Frascati Superiore Racemo 2014