MONTEPULCIANO

MONTEPULCIANO

Una delle uve più significative del centro Italia, divide la sua importanza con il Sangiovese e storicamente i due vitigni sono stati tanto legati quanto confusi tra loro. Originaria, con molta probabilità, abruzzese, da qui mosse verso il sud delle Marche. La propaggine nord della coltivazione del Montepulciano sono i colli di Rimini, mentre verso sud attraversa Molise e Puglia. Presente anche in Umbria e in alcune provincie laziali.

Uva generosa quella Montepulciano, rustica come si addice alle uve del Centro-Sud, si presta a molteplicità di interpretazioni.

 

This is one of the most important grapes in central Italy, along with Sangiovese, and indeed the two have historically been connected and confused. Originally, in all likelihood, the vine was from Abruzzo and then moved into the southern part of the Marche region. This variety is cultivated as far north as the hills of Rimini, while to the south it is cultivated throughout Molise and Apulia; in central Italy it is also present in Umbria and some provinces of Lazio. This variety is generous and rustic, as befits grapes from the central-southern portion of Italy, and lends itself well to several interpretations. 

 

Vini a base montepulciano

Dino Illuminati, Montepulciano d’Abruzzo Riparosso 2013

Masciarelli, Cerasuolo d’Abruzzo Villa Gemma 2014

Umani Ronchi, Rosso Conero San Lorenzo 2012

Valori, Montepulciano d’Abruzzo 2013