MOLINARA

MOLINARA

La presenza di questo vitigno sulle colline veronesi è testimoniata fin dagli inizi dell’Ottocento. Il suo nome deriva dalla consistente pruinosità che ricopre la buccia, tanto da farla sembrare infarinata (da qui Uva del Mulino o Molinara).

È ampiamente diffuso in tutta la provincia veronese all’interno della Doc Valpolicella e Bardolino. L’acino, sferoidale o leggermente allungato, presenta una buccia di colore rosso violaceo riccamente coperta di pruina.

 

The presence of this variety on the hills of Verona dates back at least to the beginning of the 19th century. The name comes from the substantial wax that covers the grape’s peel; indeed, there is so much that it seems to be covered in flour (hence, Mill Grapes, or Molinara). This variety is amply spread over the entire province of Verona, within the Doc Valpolicella e Bardolino. The grape itself is spherical and slightly elongated, with a violet-red peel that is densely covered in wax.

 

Vini a base molinara

Corte Sant’Alda, Valpolicella Ca’ Fiui 2013