CARIGNANO

CARIGNANO

È difficile stabilire quando questo vitigno abbia fatto la sua comparsa sull’isola di Sant’Antioco in Sardegna. Già coltivato in Spagna e in Francia è possibile sia approdato dalla vicina Corsica durante il dominio aragonese del XIV – XV secolo.

Questa varietà presenta una buona resistenza ai venti marini, predilige i suoli sciolti e poveri, e un clima siccitoso e torrido. L’uva prodotta permette l’ottenimento di vini pieni, con un contenuto estrattivo esuberante e una qualità di tannini nobile.

 

CARIGNAN

It is difficult to establish when this particular variety first appeared on the island of Sant’Antioco in Sardinia. Already being grown in Spain and in France, it is possible that it landed on the nearby island of Corsica during the Aragonese rule in the 15th and 16th centuries.

This variety shows great resistance to sea winds, prefers loose soils of poor quality, and a dry, hot climate. Carignan grapes produce full bodied wines with ample extraction, and noble tannins.

 

Vini a base carignano

Cantina Santadi, Carignano del Sulcis Rocca Rubia