Icardi

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Castiglione Tinella (Cn)

Piemonte

Tel. 0141 855159

www.icardipierino.com

65 ha – 400.000 bt

 

VITA – Claudio Icardi conduce – insieme alla sorella Maria Grazia cui è affidata la parte commerciale – l’azienda di famiglia con idee molto chiare e un impegno a tutto campo nel segno della sostenibilità ambientale, riversando qui gli esperimenti e le innovazioni testate nell’altra azienda di proprietà, Cascina San Lazzaro. Per lui i termini spesso abusati o mal compresi “biologico” e “biodinamico” hanno un significato molto concreto, ossia indicano la convivenza di tutti gli organismi nella vigna, sotto e sopra il suolo.

VIGNE – Numerose, consistenti e ben distribuite le parcelle vitate: a Serralunga e La Morra per il Barolo, a Neive e Treiso per il Barbaresco, poi altre vigne nelle Langhe e nel Monferrato. Viticoltura biologica ma anche preparati biodinamici prodotti da Claudio stesso. Fondamentale per Icardi lo studio dell’interazione tra le erbe e la vite: ad esempio, l’uso delle brassicacee contro l’invasione di larve che mangiano le gemme della pianta.

 

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Castiglione Tinella (Cn)

Piedmont

Tel. 0141 855159

www.icardipierino.com

161 acres – 400,000 bt

 

PEOPLE — Claudio Icardi runs this family business along with his sister Maria Grazia, who heads of the commercial end of things. With very clear ideas regarding their commitment to environmental sustainability, they implement the experiments and innovations tested at the other family property, Cascina San Lazzaro.

Oft-misunderstood words like “organic” or “biodynamic” have a very concrete meaning for Claudio; they indicate a cohabitation of all living things, both above and below the soil.

VINEYARDS — Their many vineyards are widely distributed: in Serralunga and La Morra for their Barolo, in Neive and Treiso for their Barbaresco, as well as other plots in the Langhe and in Monferrato. Not only do they farm organically, but Claudio utilizes biodynamic preparations of his own hand. Study and observation of herbs, grasses, and the vines is at their heart of their production. For example, plants from the Brassica family are used against the invasion of larvae which eat the plant buds.