Corzano e Paterno

logoCorzano e Paterno

San Casciano in Val di Pesa (Fi)

Toscana

Tel. 055 8248179

www.corzanoepaterno.it

18 ha – 75.000 bt

 

VITA – Corzano e Paterno rappresenta l’esempio più cristallino di azienda, in cui la coralità del lavoro familiare è distribuita con logica passione. Dal 2004 c’è un ruolo femminile più influente: Arianna Gelpke, enologa di casa, ha l’ultima parola prima dell’imbottigliamento. Suo fratello Tillo è responsabile dell’allevamento del bestiame e del latte per il caseificio, il cugino Aljoscha Goldshmidt, il leader della famiglia, si dedica ai vigneti e al commerciale.

VIGNE – «Per i nostri vini», sostiene Aljoscha, «è importante non solo il tipo di terreno, costituito da sasso levigato definito “pillolo”, ma anche l’esposizione a sud-est. Inoltre abbiamo forme di allevamento diverse: guyot per i bianchi, alberello e spalliera».

 

 

San Casciano in Val di Pesa (Fi)

Tuscany

Tel. 055 8248179

www.corzanoepaterno.it

45 acres – 75.000 bt

 

LIFE – Corzano and Paterno represent the most crystalline example of a company, in which the family’s work as a group is distributed with logic and passion. Since 2004 there has been a feminine role that has gained influence: Arianna Gelpke, the family oenologist, has the last word before the wine is bottled. Her brother Tillo is in charge of raising livestock and the milk for the cheese making activities, while their cousin Aljoscha Goldshmidt, leader of the family, is in charge of the vineyards and the commercial aspects of the company.

VINEYARDS – “For our wines”, claims Aljoscha, “not only the kind of soil is important, made up of smooth stone that has been defined as pillolo, but just as important is the exposition to the southeast. Furthermore, we have different kinds of cultivating techniques in place: guyot for the white grapes, saplings and head trained”.