Silvio Nardi

MARCHIO NARDI 877Silvio Nardi

Montalcino (Si)

Toscana

Tel. 0577 808269

www.tenutenardi.com

80 ha – 250.000 bt

 

VITA – Nel 1950 Silvio Nardi, noto produttore di macchine agricole in Umbria, acquistò la proprietà e fu uno dei primi “forestieri” a investire a Montalcino. Attualmente l’azienda è gestita da Emilia Nardi, una delle figlie, la quale si avvale di uno staff che comprende l’agronomo Fabrizio Lazzeri, l’enologo Mauro Monnicchi e altri componenti della famiglia, fra cui Emanuele Nardi.

VIGNE – La superficie vitata dell’azienda si estende per circa 80 ettari, di cui una metà collocati nella zona di Manachiara. L’altitudine oscilla fra i 200 e i 500 metri e l’età media dei vigneti è di circa dieci anni. Vicino alla tenuta i terreni sono di origine fluviale, mentre nell’area di Manachiara i vigneti si sviluppano su argille e marne con inserimenti calcarei e sabbie ricche di quarzi.

 

VINO – Rosso di Montalcino 2013

L’affinamento in legno dura dodici mesi. Profumo deciso con un’interessante componente speziata, persistente al palato, morbido, tannini presenti ma non aggressivi.

VITIGNO – Sangiovese

Montalcino (Si)

Tuscany

Tel. 0577 808269

www.tenutenardi.com

80 acres – 250.000 bt

 

LIFE – In 1950 Silvio Nardo, a famous producer of farm equipment in Umbria, bought this property and was one of the first “outsiders” to invest in Montalcino. Today the company is managed by Emilia Nardi, one of his daughters, who has a staff comprised of the agronomist Fabrizio Lazzeri, oenologist Mauro Monnicchi, and other family members, including Emanuele Nardi.

VINEYARDS – The company’s vines are cultivated over about 80 acres, half of which are in the Manachiara area. The vines are planted at an altitude that ranges from 200 to 500 meters ASL, while their median age is about ten years old. The area close to the holding has soil that is of fluvial origins, while in the Manachiara area the vineyards are situated on clay and marl, with sections of limestone and sand that are rich in quartz.

 

WINE – Rosso di Montalcino 2013

The wine is aged in wood casks for 12 months. The aroma is resolute with an interesting spicy component, while on the palate it is insistent and soft, with tannins that are not aggressive.

GRAPE VARIETY – Sangiovese