Coppo

Coppo

Canelli (AT)

Piemonte

Tel. 0141 823146

www.coppo.it

54 ha – 400.000 bt

 

 

VITA – I quattro fratelli Coppo, Piero, Gianni, Paolo e Roberto, affiancati dalla nuova generazione e coadiuvati da uno staff preparato e motivato, a partire dal 2001 si sono costituiti in azienda agricola acquisendo vigneti in zone ad alta vocazione e proseguendo nell’acquisto di uva. L’azienda ha numeri consistenti (nel panorama piemontese) ma conserva in tutto e per tutto la dimensione artigianale. L’intera produzione è vinificata e affinata nelle storiche e suggestive cantine situate nel centro di Canelli, due grandi strutture ora collegate da un nuovo tunnel sotterraneo che dal 2014 fanno parte del circuito Unesco, dunque sono state riconosciute Patrimonio mondiale dell’umanità.

 

VIGNE – Le vigne dei Coppo e quelle dei conferitori di fiducia sono collocate nei comuni principali per la coltivazione del barbera e del moscato: Agliano Terme, Canelli e Castelnuovo Calcea. In quest’ultimo, affacciata sul versante sud, c’è Cascina Gavelli (12 ettari in un corpo unico), impiantata principalmente a barbera e chardonnay: da qui si ottengono le uve per produrre l’omonimo Barbera, una parte di Pomorosso, la Riserva di Famiglia Nizza e il Monteriolo. Lotta integrata, diserbo sempre meno utilizzato e trattamenti limitati alla prima parte della stagione vegetativa; insomma una viticoltura convenzionale via via più attenta alla sostenibilità.

 

_____

Canelli (AT)

Piedmont

+39 0141 823146

www.coppo.it

129 ac – 400.000 bt

 

PEOPLE – Since 2001 the four Coppo brother – Piero, Gianni, Paolo, and Roberto – together with the family’s youngest generation and supported by a prepared and motivated staff have established a farm and have acquired vineyards in areas of high vocation in Piedmont. Coppo is a big winery but retains its artisan dimension. The entire production is vinified and aged in the historic and suggestive cellar located in the center of Canelli: two large structures connected by an underground tunnel that since 2014 are part of UnescoWorld Heritage of Humanity.

 

VINEYARDS – The Coppo estate extends over 129 acres of vineyards that are owned by the winery or rented and managed by Coppo. The productive heart of the vineyards is located in the main cultivation areas of Barbera and Muscat: Agliano Terme, Canelli, and Castelnuovo Calcea. In the latter, with south exposure, there is the 30 acres vineyard Cascina Gavelli, planted mainly with Barbera and Chardonnay. From Gavelli they obtain the grapes to produce their homonymous Barbera, part of Pomorosso, the Riserva di Famiglia Nizza and the Manteriolo. Since 2001, the winery has followed an official protocol for integrated agriculture that sustains farming practices with low environmental impact. Coppo began the gradual steps towards the reduction and eventually total renouncement of invasive practices, such as those that use synthetic chemicals that don’t degrade easily. They strive to protect the territory’s integrity and vineyards’ biodiversity in every aspect. They use fertilizer and manure created only from biological compost (such as manure or hummus) or the mixes allowed in organic agriculture.