Carussin

logo e fogliaCarussin

San Marzano Oliveto (At)

Piemonte

Tel. 0141 831358

www.carussin.it

15 ha – 80.000 bt

 

VITA – Bruna Ferro, il marito Luigi e i figli Luca e Matteo sono un clan coeso, nonché le anime dell’azienda, che da un paio d’anni contempla l’agribar “Grappolo contro Luppolo”, un luogo spensierato in cui gustare vini e birre artigianali e che vi consigliamo caldamente di visitare.

VIGNE – Non sono la certificazione bio e neppure le pratiche biodinamiche a etichettare Carussin come un’icona nel mondo della viticoltura sostenibile. Il rispetto dell’integrità del paesaggio, il dialogo con le piante, il confronto con amici produttori, la convivenza con gli animali, l’esaltazione della biodiversità (ne è prova il recente acquisto di un bosco nella Langa astigiana) sono i tratti essenziali di una visione di agricoltura autentica e pura.

 

VINO – Barbera d’Asti Asinoi 2013

Questa Barbera è il ritratto vincente dell’anima di Carussin. Profumata, tipica, lieta, godereccia, dal sorso sincero. Vino ottenuto con fermentazione controllata e lunga macerazione, si stabilizza naturalmente durante l’affinamento, breve, in acciaio.

VITIGNO – Barbera

San Marzano Oliveto (At)

Piedmont

Tel. 0141 831358

www.carussin.it

15 acres – 80.000 bt

 

LIFE – Bruna Ferro, her husband Luigi and their sons Luca and Matteo are a tight-knit group, and also the heart and soul of this company, which for the past few years have managed the agribar “Grappolo contro Luppolo”, a carefree place where you can taste wines and artisan beers, and which we highly recommend.

VINEYARDS – It isn’t the organic certification or the bio-dynamic practices that make Carussin an icon of the sustainable wine-making world. The company’s respect for the land, dialogue with the plants, collaboration with other producers, coexistence with animals, and enthusiasm for biodiversity (as their recent purchase of a wooded area in the Langa astigiana area demonstrates) are the essential characteristics of their vision of authentic and pure agriculture.

 

WINE – Barbera d’Asti Asinoi 2013

This Barbera wine is the winning portrait of the company’s soul: fragrant, typical, light, pleasant, and sincere.

The wine is made with controlled fermentation and a long maceration period, and it naturally stabilizes during the brief aging period, which takes place in steel.

GRAPE VARIETY – Barbera