Bruno Rocca

brunoroccaBarbaresco (Cn)

Piemonte

Tel. 0173 635112

www.brunorocca.it

15 ha – 70.000 bt

 

VITA – Bruno Rocca è stato tra i protagonisti e pionieri della rinascita enologica in Langa negli anni Ottanta (primo imbottigliamento, 1982) e rimane una certezza nel panorama del Barbaresco. Ormai “a tirare i fili dell’azienda”, come Bruno stesso dice scherzosamente, sono i due bravissimi figli: Luisa, che segue prevalentemente la parte commerciale, e Francesco, laureato in Enologia, che cura con molta sensibilità la campagna e la cantina.

VIGNE – Oltre ai 3 ettari nel Rabajà si coltivano parcelle in prestigiose vigne come Currà, Fausoni, San Cristoforo, Marcorino e altre; in più una vigna di barbera a Vaglio Serra. La passione di Francesco per la vigna è evidente e contagiosa, le idee sulla viticoltura molto chiare: da anni non si usano diserbanti o concimi chimici e la lotta alle malattie poggia sull’uso del rame e dello zolfo, tanto che quest’anno sono state avviate le procedure per la conversione al biologico.

 

VINO – Langhe Nebbiolo Fralù 2013

In acciaio per circa dieci giorni, per preservare i profumi, poi in barrique di rovere francese per circa 12 mesi per l’affinamento. Al naso è intenso il sentore di frutti rossi, in bocca gradevole e bilanciato.

VITIGNO – Nebbiolo

Barbaresco (Cn)

Piedmont

Tel. 0173 635112

www.brunorocca.it

15 acres – 70.000 bt

 

LIFE – Bruno Rocca was one of the protagonists and a pioneer in the oenological renaissance in Langa during the 1980s (his first wine was bottled in 1982) and he is still today a rock in the Barbaresco panorama. Today the “the company is pulled forward”, as Bruno jokingly says, by his two very talented children: Luisa, who manages the commercial aspects of the company for the most part, and Francesco, who graduated with a degree in Oenology, and who takes care of the fields and canteen.

VINEYARDS – Besides the three acres in the Rabajà area, the family also has plots in prestigious vineyards like , Fausoni, San Cristoforo, Marcorino, and others: they also have a vineyard dedicated to Barbera grapes in Vaglio Serra. Francesco’s passion for his vineyards is evident and contagious, while his ideas on wine making are extremely clear: herbicides and chemical fertilizers haven’t been used for years, and the fight against diseases is waged with copper and sulfur. Indeed, this year the procedures to make the vineyards completely organic have begun.

 

WINE – Langhe Nebbiolo Fralù 2013

The wine is aged in steel for about ten days, to preserve the aromas, then in oak barriques for about 12 months. It is intense on the nose and has hints of red fruits, while it is pleasant and balanced on the palate.

GRAPE VARIETY – Nebbiolo