Abrigo Fratelli

logoDiano d’Alba (Cn)

Piemonte

Tel. 0173 69104 – 335 5326474

www.abrigofratelli.com

25 ha – 100.000 bt

 

VITA – Ernesto Abrigo è la memoria storica del territorio dianese, avendo alle spalle una cinquantina di vendemmie, e sta trasmettendo il suo sapere al figlio Walter, fresco di studi enologici, e al giovane e fidato enologo Emanuele Antona, in azienda da diversi anni. Nei vari incontri che abbiamo fatto con Walter abbiamo apprezzato l’impegno, la serietà e la volontà del giovane di seguire le orme paterne, dando, gli auguriamo, ulteriore impulso all’azienda.

VIGNE – La novità, importante, degli ultimi anni è l’acquisizione di 1,5 ettari a Novello, nella prestigiosa denominazione del Barolo e in particolare nel cru chiamato Ravera. Gli impianti a Diano d’Alba in località Berfi, dove sorge la cantina, a oltre 400 metri di altitudine, sono dedicati al dolcetto, al barbera, al nebbiolo e allo chardonnay, con parte delle viti allevata a cordone speronato. I terreni sono caratterizzati dalle classiche marne di Diano, calcareo argillose.

VINO – Diano d’Alba Rocche dei Berfi 2013

È un rosso ricco e pieno, di bel succo, ampio nel finale fruttato. Prodotto con uve provenienti da vigneti con l’esposizione migliore e più assolati, i “sorì” in dialetto piemontese. Questo Dolcetto fermenta e si affina esclusivamente in acciaio.

VITIGNO – Dolcetto

_

Diano d’Alba (Cn)

Piedmont

Tel. 0173 69104 – 335 5326474

www.abrigofratelli.com

61 acres – 100,000 bt

 

PEOPLE — With half a century of experience under his belt, Ernesto Abrigo is an historical icon of the Diano d’Alba area. Working in conjunction with his son Walter, fresh out of enological studies, and the trustworthy young enologist Emanuele Antona who has been with them for a a few years now, Ernesto is passing on his knowledge to the next generation. In the various times we have met with Walter, we have been quite impressed with his dedication, sincerity, and willingness to follow in the footsteps of his father, while still pushing the winery in a new direction.

VINEYARDS — New to the winery is a recent acquisition of 1.5 hectares of land in Novello, within the prestigious denomination of Barolo, specifically in the cru of Ravera. The majority of the vines and the winery itself are located are located in Diano d’Alba within the sub zone of Berfi. The winery itself is located in Diano d’Alba within the sub zone of Berfi. The surrounding vines are dolcetto, barbera, nebbiolo, and chardonnay, with a percentage of them being cordon trained. The soil is classic Diano marl, calcareous clay.

 

WINE — Diano d’Alba Rocche dei Berfi 2013

A full and rich red wine, with a juicy palate and a long fruity finish. The grapes come from best vineyards with the sunniest exposition, called sorì in Piedmontese dialect. This dolcetto undergoes both fermentation and aging exclusively in stainless steel.

VARIETY — Dolcetto